Заслужава си да се работи в Nobel

Заслужава си да се работи в Nobel
Ние в Nobel прилагаме на практика мотото "Вие сте ценни". Няколко групи служители работят за подобряване на различни аспекти на фирмената култура. Част от тях са: "Живот" за подобряване условията на труд и удовлетворяване нуждите на нашите служители, "Кариера" за кариерно развитие на служителите, "Развитие" за практики в областта на образованието и развитието, както и "Кампус" за сътрудничество с университети и студенти.

Животът в Nobel

Ние се стремим да направим Nobel най-доброто място за работа, както в очите на своите служителите, така и в очите потенциалните кандидати. Нашата компания изпълнява планове за действие в съответствие с резултатите от проучвания и изследвания на фокус групи, които хвърлят светлина върху физическите, умствените и емоционалните преживявания на служителите на Нобел.

Ние прилагаме много методи и споделяме ежедневния си положителен опит, като по този начин се подобрява комуникацията/взаимодействието между отделите и се дава възможност за участие на служителите в работния процес, както и за кариерно развитие. Организирани в Турция изненади за служителите: #СвободенПонеделник, Гъвкаво работно време, Закуска с Изпълнителния директор, Дни на отворени врати, Награди Нобел, Ден на детето в Нобел, Екипни мероприятия (Боулинг турнир, Лятно парти), Социално-насочени проекти.

Кариера в Nobel

Всеки служител в Нобел се възприема като талант и ние вярваме, че е важно да бъдем сплотен екип. Ето защо основните приоритети за нас са да изберем подходящите кандидати за съответното работно място, да управляваме процеса на развитие на талантите, да развием у тях лидерски умения, да предложим различни възможности за кариерно развитив с кампанията "Моят кариерен път" и да изградим дългогодишни взаимоотношения с всички служители в Nobel.

Със стажантската програма на Nobel Pharmaceuticals „Рецепта за кариерно развитие“, ние в Nobel подготвяме млади, амбициозни и талантливи кадри, с иновативни идеи, способни да внесат положителни промени и да дадат съществен принос за бъдещо развитие.

Развитие в Nobel

Ние подкрепяме непрекъснатото кариерно развитие и създаваме мотивираща работна среда.

С нашата система за управление на изпълнението ние оценяваме представянето на служителите в Nobel справедливо, систематично и измеримо, за да гарантираме, че те постигат индивидуалните си цели, определени в синхрон с целите на дружеството и оказваме подкрепа в областите, които са отворени за развитие.

Ние действаме с цялостна перспектива за нашето развитие чрез специализирани, фокусирани обучения и такива за компетенции. Поставяйки акцент върху развиващите и новаторските ни подходи, с нашата подкрепяща екипна нагласа, означава, че сме наистина заедно в това начинание.

Кампус Nobel (В Турция)

С програмата Nobel Campus в Турция ние споделяме със студентите нашия опит, обхващащ повече от половин век във фармацевтичната индустрия. Порграмата се осъществява посредством посещения в университетските кампуси и осигуряване на профилирани практики, които да спомогнат за кариерно развитие на студентите.

Ние представяме нашите производствени съоръжения на студенти чрез организиране на посещения в заводите и провеждане на ползотворни и приятни срещи-разговори „очи в очи” с нашите мениджъри.